Påsken

er sammen med julen den mest sentrale av de kristne høytidene, og feires til minne om Jesu Kristi siste nattverd, lidelse, død og oppstandelse.


Litt informasjon om påsken

Kirkemøtet i Nikea i 325 bestemte at påskedag skulle være første søndag etter første fullmåne etter 21. mars, og datoen varierer dermed innenfor perioden 22. mars (1818 og 2285) til 25. april (1943 og 2038). Påskedag faller på 5. april i 2015.

Påskedagen kan falle på 35 forskjellige datoer, 22. mars er den tidligste, og 25. april er den seneste datoen.

Ikke siden 1818 har påskedagen falt på den tidligst mulige dagen, og den vil ikke gjøre det igjen før i 2285.

I 2008 falt imidlertid påskedagen på 23. mars, neste gang det skjer er i 2160. Siste gangen påskedagen var på den senest mulige dagen var i 1943, neste gang det skjer er i 2038.

Datosyklusen gjentas med 5 700 000 års mellomrom.

19. april er den vanligste datoen, i løpet av syklusen faller påskedagen på denne datoen 220 400 ganger, dette tilsvarer 3,9 % av alle gangene.


Kort om påsken


Juliansk og Gregoriansk kalender


Påskemat

(kilde: dagbladet.no og klikk.no)

Når det gjelder tradisjoner i påsken kommer vi ikke unna lammelåret, påskemarsipanen eller påskens beste sjokoladekake.
Er du på hytta uten stekeovn; her er en god sjokoladekake som ikke trenger å stekes.
Har du litt tid til overs i løpet av påskedagene, kan du bruker tiden på å bake gode Påskeboller, oppskrift, se klikk.no eller nedenfor.


Påskeboller

Påskeboller
Ingredienser:
1 kg hvetemel
0,5 pk gjær
1 ts salt
50 g rosiner
50 g tranebær, tørket
4,5 dl melk, lunka
2 stk egg
0,5 stk sitron, saft og revet skall
150 g smør, romtemperert
3 ss hvetemel
3 ss vann
3 ss honning

Fremgangsmåte:

Ha mesteparten av melet i en miksebolle sammen med resten av de tørre ingrediensene. Bruker du fersk gjær, kan du enten smuldre den inn sammen med melet eller du kan røre den ut i melka. Bland de tørkede bærene også inn sammen med melet. Rør sammen melk, egg og sitronsaft og hell det over melblandingen mens mikseren går på medium hastighet. Elt deigen i 7-8 minutter slik at glutenet får tid til å utvikle seg.

Del opp smøret i små terninger og tilsett i miksebollen. Elt inn smørklumpene. Først nå vil deigen bli veldig klissete, men så glir smøret godt inn i deigen og den ender opp blank og fin. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlad 1,5 time.

Hvelv deigen ut på kjøkkenbenken. Deigen er så god å jobbe med at det er ikke sikkert at du trenger å bruke noe ekstra mel i det hele tatt. Del opp deigen i 24 like store deler. Rull hver ut til en bolle og plasser dem på bakepapirkledde stekebrett. Du kan også plassere noen i en sirkel, forholdsvis tett inntil hverandre slik at de vil danne en hel sirkel når de er hevet ferdig.

Dekk stekebrettene med plastfolie eller kjøkkenhåndkle og la bollene heve til dobbel størrelse. Det tar 45-60 minutter. I mellomtiden setter du stekeovnen på 225 grader. Rør også sammen hvetemelet og vannet slik at du får en tykk røre. Ha røren over i et kremmerhus. Du kan også bruke en vanlig brødpose som du klipper opp tuppen på.

Når bollene er hevet ferdig, snitter du et stort kryss i toppen på dem med et barberblad eller en skarp kniv. Fyll krysset med røren. Stek bollene på nederste rille i 12-14 minutter.

Varm opp honningen slik at den blir tyntflytende. Legg de nystekte bollene over på en bakerist før du pensler dem med honningen og lar dem avkjøles.

Smaker aldeles nydelig.